Webmaster Nedir? Webmaster Nasıl Olunur?
Webmaster, ortaya çıktığı 90’lı yıllarda web sitesi geliştiren bireyler için kullanılan bir kelime olsa da, internetin gelişimiyle birlikte günümüzde daha kapsamlı olarak kullanılmaktadır. Güncel kullanıma örnek vermek gerekirse yazılım, grafik, tasarım, sunucu, seo ve pazarlama gibi alanlarda varlık gösteren insanlara da webmaster denilmektedir. Webmaster Nedir? Sorusunun en özet cevabı budur.
Dijitalleşen çağ ile revaçta olan internet hizmetleri, ilgi oklarını bu mesleğin üzerine çekiyor. Webmaster maaşları 2022 yılında da gelir seviyesi merak edilen mesleklerden biridir. Webmaster’ların aylık kazancı 4.250 TL’den 15.000 TL’ye kadar çıkabilmektedir. Ortalama bir web uzmanı aylık 6.000 TL seviyelerinde kazanç elde edebilmektedir.
Webmaster Ne Demek?
Aslen İngilizce olan bu kavram, kelime anlamı olarak Türkçe’ye web uzmanı ve ağ yöneticisi olarak da geçmektedir.
Webmaster Ne İş Yapar?
Webmaster, uzmanlık seviyesine ulaştığı dijital hizmetler adına profesyonel çalışma sağlar. Çok büyük bir bölümü dijital ortamlarda icra edilen çeşitli görev ve sorumlulukları bulunmaktadır. Özel sektörde, bilişim ve teknoloji adına çözümler sunan firmalar başta olmak üzere birçok iş alanında varlık gösterirler. Dijitalleşmenin katkısıyla birlikte Webmaster iş alanları oldukça genişlemiştir.
Webmaster’ların çalışma türleri şu şekildedir;
- Bir firmada tam zamanlı ve maaşlı çalışan bir personel olarak,
- Projeler için belli süreler adına kar ortaklığı veya aylık ödeme şeklinde,
- Çeşitli platformlar veya iş çevresi üzerinden müşteri edinip, freelance iş alarak serbest çalışmaktadırlar.
Webmaster Olmak İçin Gerekenler – Webmaster Nasıl Olunur?
Webmaster olmak için internet dünyasından birçok alanla ilgili uzmanlık seviyesine ulaşmak gerekmektedir. Eskiden bunu sağlamak için üniversitelerin ilgili bölümlerini kazanmak ve mezun olmak gerekiyor olsa da güncel olarak birçok seçenek bulunmaktadır. Üniversite eğitimi almaya alternatif olarak sektörde isim yapan, bilişim eğitimi sunan firmaların kurslarına katılım gösterilebilir. Udemy gibi platformlardaki online kurslar satın alınabilir veyahut Youtube, Bloglar gibi yerlerde bulunan ücretsiz eğitimler incelenebilir.
1- Web Siteleri
Web uzmanı olmak için öncelikli ve kritik adımlardan biri de web sayfalarını geliştirmek ve yönetmek için gerekli yetkinliği kazanmaktır. Bu aşamayı başarıyla tamamlayan kişiler, ilgili diğer kategorilerde de bilgi ve tecrübe kazanmalıdır. İnternetin bir endüstri haline gelişi, her yönüyle daha geniş bir alan yaratmıştır.
Günümüzde kodlama dillerine hakim olmayanları da bulunmaktadır. Bu kişiler genelde başlangıç seviyesinde olmakla birlikte çeşitli içerik yönetim sistemleri üzerinden web siteleri kurmak ve yönetmektedirler.
2- Sunucu Yönetimi
İnternet sitelerinin olmazsa olmazlarından biri de bağlı oldukları, barındıkları sunuculardır. Bu sunucuların optimizasyonu, bakımı ve olası teknik sorunlarının çözümü için gerekli bilgiye sahip olunulması şarttır. Sunucu kısmında fiziksel görev ve sorumluluklar da bulunabilmektedir. Türkçe’ye Ağ yöneticisi olarak geçen bu meslek için sunucu kategorisinde kabul edilebilir düzeyde yetenek kazanmak önemli bir kriterdir.
3-Yazılım (Programlama)
Webmaster’lar ağırlık vermek istedikleri alana göre, o alanda geçerli olan programlama dillerine hakim olmalıdır.
İnternet yazılım dilleri şu şekildedir;
- ASP
- .NET
- AJAX
- CSS
- PHP
- JavaScript
- HTML
- ColdFusion
- Python
- Jquery
4-Web & Grafik Tasarım
Web ve Grafik Tasarım alanları Webmaster’ların içli dışlı olduğu alanlardan biridir. Tasarım konusunda uzmanlaşmak için üniversitelerin ilgili bölümlerinden alınan eğitim dahil olmak üzere, çevrimiçi kanallarda da birçok eğitim ve bilgi bulunmaktadır.
Grafik Tasarım alanında faaliyet gösteren kişiler çeşitli araçlardan yardım alırlar. Uzmanlaşmak için bu programları da öğrenmek şarttır.
Yaygın olarak kullanılan grafik tasarım araçları şunlardır;
- Adobe Illustrator (Ai)
- Corel Draw
- Adobe InDesign
- Adobe Photoshop (PS)
- 3DS Max
- Canva (Acemiler içindir.)
5- Dijital Pazarlama & Arama Motoru Optimizasyonu (SEO)
Dijital Pazarlama ve Arama Motoru Optimizasyonu birbiriyle bağlantılı olan, günümüzde çevrimiçi alışverişin alışkanlık haline gelmesiyle oldukça önemli hale gelen konulardır. Bu iki kavram da aynı bir öncekiler gibi Webmaster’ların hakim olması gerekenlerdendir.
Dijital pazarlama geleneksel yöntemlere kıyasla çok daha etkili ve tasarrufludur. Dolayısıyla firmaların ilgisinin TV ve Gazete reklamları yerine, internet reklamcılığı, çevrimiçi pazarlama gibi şeylere yönelmesine şaşırılmamalıdır.
6-İçerik Üretimi
Web sayfaları Google ve diğer platformlardan trafik alarak birbirleriyle sürekli yarış halindedirler. Bu noktada blog bölümünden faydalı bilgiler paylaşarak, insanların sorunlarına çözüm bularak da bu trafiği organik yollarla sağlayabilirler. İçerik pazarlaması gibi ticari alanda hayati noktada bulunan alt dalları da bulunmaktadır.
Kaliteli içerik, arama niyetine uygun olacak biçimde, kullanıcıya aradığı bilgiye en basit ve hızlı şekilde ulaştırmalı, bir sorunu çözmek üzerine ise, başlangıcından sonuç noktasına dek kapsamlı ve gerek varsa görsel öğelerle zenginleştirilmiş olmalıdır.
İçerik kullanıcı için hazırlanmalı, Google için optimize edilmelidir. Bilakis bu iki unsurun birbirine bağlı olduğunu unutmamak gerekir. Kullanıcı deneyimini olumlu veya olumsuz etkileyen tüm unsurlar SEO’ya dolaylı yoldan etki eder. Bu etki oranı ise son yıllarda oldukça artmıştır.