SEO

SEO Uyumlu Makale Nasıl Yazılır?

SEO Uyumlu Makale, arama motorlarının güncel kriterlerine göre optimize edilen ve kullanıcı deneyimine göre kurgulanan makalelere denir.

SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) kavramı ile henüz yeni tanışan kişiler, SEO Dostu Makale yazma konusu ile mutlaka karşılaşmıştır. İçeriklerin öne çıktığı şu dönemlerde oldukça kritik bir kavramdır. Sadece içerik oluşturarak Google arama sonuçlarında ilk sayfada olmak istiyorsanız, bu rehberde SEO Uyumlu Makale Nasıl Yazılır? Sorusunun cevabını güçlü bir şekilde veriyoruz. Konuyu ayrıntılarıyla sizler için işledik.

Hazırsanız başlıyoruz…

seo uyumlu makale nasil yazilir

SEO Uyumlu Makale Nedir?

SEO uyumlu makale, arama motorlarında yazdığınız yazının üst sıralarda yer alması ve sitenize trafik çekmek amacıyla yazı yazarken uyguladığınız kurallar dızisidir.
Bu kurallara ne kadar çok uyarsanız, Google içeriğinizi sevecek ve size üst sıralarda yer verecektir. Aynı zamanda arama motoru optimizasyonu aşamasında içerikleri kullanıcı için yazıp Google için optimize etmek gerekir.

SEO uyumlu makale yazmak için hedef, kurguyu tamamen Google’ın güncel kriterlerini dikkate alarak yapmak olmalıdır. SEO Uyumlu içerikler Google’da Hızlı İndex Alma faydası da sağlamaktadır. Konuyla ilgili olan rehberimizi inceleyebilirsiniz; dogadijital.com/google-hizli-index-alma

seo uyumlu makale nedir

10 Adımda SEO Uyumlu Makale Nasıl Yazılır?

Eğer SEO uyumlu içerik oluşturmayı amaçlıyorsanız, aşağıdaki adımları öğrenip, uygulamanız öneririm…

1 – Anahtar Kelime Analizi

Öncelikle içeriğimizde hangi kelimelere yer vereceğimize, kullanıcıların içeriğimizle ilgili hangi anahtar kelimeleri arattıklarını incelememiz gerekmektedir. Anahtar kelime araştırmasında ana anahtar kelime, yardımcı anahtar kelimeler araştırması yapılması gerekir. Bu araştırmalar için kullanabileceğimiz birçok araç bulunuyor. SEO uyumlu makale yazmak için bu adımla başlamalısınız.

Anahtar Kelime Analizi İçin Kullanılabilecek Araçlar:

  • Google Keyword Planner
  • Ahrefs
  • Semrush
  • Ubersuggest

2 – Rakip Analizi – SERP Analizi

Bu kısımda hedefledığimız anahtar kelime ile ilgili ilk sayfalardaki, bilhassa da baştaki 3 sitedeki yazılara bakılarak hangi anahtar kelimeleri ve hangi alt başlıkları ve hangi konulara yer verdiklerini analiz ettiğimiz kısımdır. Rakip analizi kapsamlı bir konu olsa da içerik hazırlarken temel olarak bunlara dikkat etmek yeterlidir.

Aşağıdaki soruların yanıtları doğrultusunda yürüteceğiniz strateji, SEO uyumlu makalenizin ne kadar verimli olacağını belirleyecektir.

  • Rakibinizle aranızdaki güç farkı ne durumda? Örneğin karşınızda bir dev duruyorsa, anahtar kelimelerinizi yeniden değerlendirmeniz gerekebilir. Bu gibi durumlarda genelde uzun kuyruklu anahtar kelimeleri veya varyasyonları tercih ederiz.
  • Rakibiniz, sıralamada olduğu ilgili sayfası için ne kadar güçlü backlink (geri bağlantı) edinmiş? Şayet rakibinizin backlink profili sizin bütçenize uygun görünmüyorsa, başka anahtar kelimeleri düşünmeniz önerilir.

3 – H Etiketleri (Başlık etiketleri)

SEO Uyumlu Makalelerde H etiketi, yazı içerisinde alt başlıkları işaretlediğimiz etiketlerdir. H1, H2, H3 şeklinde sırayla H6 ‘ya kadar devam etmektedir. H Etiketleri yazının hiyerarşisini Google botlarına bildirir. Öte yandan ‘İçindekiler’ eklentiniz bulunuyor ise, bunlar da h başlıklar ile tetiklenerek çalışmaktadır.

H Etiketleri için dikkat etmeniz faktörler şunlardır;

  • Aynı sayfada en fazla bir adet H1 bulunmalıdır.
  • Temel olan başlıklar H2 olarak değerlendirmelidir.
  • Çok sayıda H etiketi atamamalısınız, karmaşık bir hiyerarşik yapı Google’ın hoşuna gitmeyecektir.

4 – İçerik Girişi

Yazının giriş kısmında mutlaka kullanılacak anahtar kelimeler yer vererek yazıda ne anlatılacağından bahsedilmelidir. Giriş için tek bir amaç vardır: okuyucuyu tüm makaleyi okumaya ikna etmek. Bu bağlamda kelime spamlamaktan kaçınmalısınız. Özellikle içeriğin giriş kısmını anahtar kelime çöplüğüne çeviren çok sayıda site bulunuyor. Dijitalleşmenin yaygınlaşması ile site açma imkanına sahip olan birçok bireysel oluşum bulunuyor. Bu konuları bir tek siz işlemiyorsunuz. Dolayısıyla kullanıcı için bir ”Altın madeni” değilsiniz. Eğer onları rahatsız edecek durumlara yer verirseniz, sizin sitenizden çıkıp rakip bir siteden de aynı konuyu okuyabilirler. Bunu gözardı etmemelisiniz.

  • İlk satırlarda içeriği özetleyin.
  • Bu kısımda tekrarlanan cümlelere çok fazla yer vermeyin.

5 – İç Linkleme (Dahili Bağlantılar)

Yazı içerisinde ilgili olan başka sayfalara link vermek oldukça önemlidir. İç linklemenin faydasından bahsetmek gerekirse, SEO Uyumlu Makalenin, kendisi gibi başka bir sıralama hedefi olan sayfaya güç vermesidir.
Örneğin: Alaçatı’da gezilecek yerler makalesi yazdığımızda X müzesinden bahsediyorsak X müzesi kelimesinde yazdığı içeriğe link vermeliyiz.

İç linkleme stratejisi izlerken doğru adımlar atmalı ve aşağıdakilere dikkat etmelisiniz;

  • Sadece birbiriyle bağlantılı yazılar linklenmeli.
  • Abartıdan kaçınılmalı, yazı link çöplüğüne dönmemeli.

6 – Multimedya Kullanımı (Görsel öğeler)

SEO uyumlu makalelerinizde mutlaka resim, gif veya video kullanılmalıdır. Resim kullanımında dikkat edilmesi gereken resmin adı ve alt etiketidir. Resmin adında Türkçe karakter veya boşluk olmamalıdır. Alt etiket kısımda resimde ne olduğundan bahsedilmelidir. En önemlisi hedeflediğimiz anahtar kelime resim adında ve alt etiketinde geçmelidir. Görsel öğelerin kullanıcılar açısından da sıkılmadan okuma, sürekleyicilik gibi olumlu etkileri olmaktadır.
Öte yandan sayfa hızını olumsuz etkilememeleri için Resim Optimizasyonu yani sıkıştırma işlemi yapmamız gerekmektedir. Bunun için ”tinypng” aracını kullanabiliriz.

Özetle görsel öğeleri içeriğinize dahil ederken olası zararlarını da hesapmalısınız.

  • Büyük boyutlu görselleri optimize etmelisiniz.
  • Çok fazla gif kullanmamalısınız.
  • Dış kaynaktan video, embed vb. ekliyorsanız bunları nofollow olarak işaretlemelisiniz.

7 – URL Kullanımı

URL’Ier, belirli bir sayfanın veya kaynağın bir arama sorgusuyla alaka düzeyini belirlerken kullanılan küçük bir sıralama faktörü arama motorlarıdır.
Hedeflemiş olduğumuz anahtar kelime url’de yer alması yarar sağlamaktadır. Bu nedenle url’de kesinlikle anahtar kelime yer almalıdır.
Örnegin: dogadijital.com/seo-uzmani-nasil-olunur ipucu: URL’de büyük harf ve Türkçe karakter olmamasına dikkat edin.

8 – İçerik Uzunluğu

İçerik uzunluğu herkes tarafından dillendirilen bir tartışma konusudur. Birçok SEO Uzmanının içerik uzunluğunu belirlerken kullandığı yöntem şudur; Hedeflediğim anahtar kelimenin arama sorgusunda ilk sayfada bulunan makaleleri inceleyerek içerik uzunluğunun ne olduğunu ve hangi konulardan bahsettiklerine bakarak bir ortalama alarak yaparlar. Kelime sayısı konuya göre kısa olabilir. Her konu çok geniş kapsamlı işlenemez, ancak aynı konuyu birden fazla makalede işlemek yerine ana kelime üzerine yapılan kurgu ile tek makalede işleyerek bu durumun üstesinden gelmek mümkündür.

SEO Uyumlu Makalelerdeki kelime sayısı, bulunduğu sayfaya göre değişmektedir.

  • Kategori sayfaları: ortalama 50 kelime üst bilgi yeterlidir. E-Ticaret veya Kurumsal türde web siteniz varsa ek olarak alt kısma ‘Sıkça Sorulan Sorular’ eklenmesi tavsiye edilir.
  • Blog yazıları: İçerik metni en az 500 kelime olmalıdır.
  • Ürün Sayfaları: 200-250 kelime.

9 – Özgünlük Oranı

Özgün içerik, sadece SEO Uyumlu Makale Yazmak için değil, alanınızda uzman olduğunuzu kanıtlamanız için de önemlidir. Kullanıcılar birçok yerde denk geldiği şeyler ile size hayranlık duymazlar. Daha önce bu konuda bir araştırma yaptıysanız illa ki duymuşsunuzdur ”Özgün İçerik” bu çok önemlidir. Google ve diğer birçok arama motoru kopya içerikten hiç hoşlanmamakta, bazı durumlarda cezalandırabilmektedir. Dolayısıyla içerik yazarken çeşitli kaynaklardan bilgi alsanız da onları birebir aynı veya benzer olacak şekilde sitenize taşımamalısınız. Kendi cümleleriniz ile konuyu işlemelisiniz. Ancak en doğru ve garanti yol, uzman olduğunuz alanlarda yazılar yazmaktır. Eğer bunları iyi bir şekilde yapamadığınızı düşünüyorsanız, SEO uyumlu içerik üretmek hakkında uzman olan bir editör ile anlaşma yapabilirsiniz.

4 Adımda İçerik özgünlük oranı nasıl arttırılır?

  1. İçeriği hazırlayacağınız konu hakkında bilginiz yoksa, ilgili kaynakları okuyup, öğrenip, tamamen kendi cümleleriniz ile aktarabilirsiniz.
  2. Forumlarda, sosyal ağlara ait gruplarda konuyla ilgili sorular sorabilir, daha önce açılan başlıkları inceleyebilirsiniz.
  3. Makale spin araçlarından uzak durmalısınız.
  4. Kopya içerikten kaçınmalısınız, bu konuda telif hakları yönünde de sorun yaşayabilirsiniz.

10 – Kullanıcı Deneyimi (UX)

Kullanıcı memnuniyeti artık arama motorlarının da oldukça önem verdiği bir unsurdur. Bilhassa Google, Hemen Çıkma Oranı gibi istatistikleri dikkatle takip eder ve eğer bu oran kötü durumdaysa, Google’dan gelecek karşılıklar da maalesef ki kötü olacaktır. Dolayısıyla yazıyı yazarken çeşitli kriterleri tamamlamaya çalışırken ziyaretçilerinizi sıkmayacak, siteyi terketme eyilimi göstermeyecekleri şekilde yapmalısınız…

SEO uyumlu makale yazarken gözünü karartan bireyler, kullanıcıları unutabilmektedir, siz öyle yapmayın 🙂

Sık Yapılan Kullanıcı Deneyimi Hataları şunlardır;

  • Tekrarlanan kelimeler
  • Kelime sayısını arttırmak uğruna konudan uzaklaşmak
  • İçerik metni ile ilgisiz başlık atmak, başlık spamlamak
  • Gereksiz cümleler, kişisel yorumlar
  • Mobil uyumlu olmayan sayfa
  • Yüksek boyutlu görsel öğeler

İçerik Neden Önemlidir? Sorusuna en isabetli cevabı, bir alıntı ile veriyoruz;

İçerik kraldır. (Content Is King)

Bill Gates (1996)

SEO Uyumlu İçerik Oluşturmak Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

SEO Uyumlu İçerik Oluşturmak İçin SEO Kriterlerini Tamamlamak Yeterli Mi?

İlk etapta yeterli olabilir, ancak anahtar kelime yoğunluğunu arttırırken kullanıcıyı sıkacak hatalar yaparsanız, yazı başlığını manipule ederseniz, kısacası doğal olmayan tüm faaliyetleriniz için uzun vadede Google sizi geriye atacaktır. Ve siteniz kolay kolay eski haline gelmeyecektir.

SEO'lu Makale Yazarken Eklentilerden Faydalanmalı Mıyım?

Eklentilerin yapay zeka destekli yazı analiz araçları size sadece belli kriterleri tamamlamanız konusunda yardımcı olur. Başlangıç seviyesindeki kullanıcıların kullanıcı deneyimini olumsuz etkileyecek yönde şeyler yapmasını sağlayabilirler. O yüzden bu eklentilerden çok, kendi bilginize güvenin.

SEO Uyumlu Makale Kaç Kelime?

İçerikleriniz en kötü ihtimalle 400-600 kelime olmalıdır. Google kapsamlı içerikleri sever. Bazı SEO Uzmanları kelime sayısının sıralama faktörü olmadığını söylemese de, zayıf içerik yerine kaliteli, nitelikli bir içeriğin arasında çok fark vardır. Ancak tabii bunu ziyaretçilerinizi bıktırmayacak şekilde yapmalısınız. İçeriği yayına almadan evvel başka birinin gözünden inceleyip, öyle paylaşmalısınız.

SEO Uyumlu İçerik Neden Önemlidir?

Arama motorlarına uyumlu içerikler, google botları tarafından taranırken anlaşılma oranı daha yüksektir. Dolayısıyla optimize edilmiş makaleler, SEO hedefleriniz için her zaman fark yaratır.
Yazıyı Oylayın

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Hemen ücretsiz SEO analizi ve teklifi alın, indirim fırsatını kaçırmayın!