![Google İnternetteki Bilgi Kirliliğinin Önüne Geçecek 1 Google İnternetteki Bilgi Kirliliğinin Önüne Geçecek](https://www.dogadijital.com/wp-content/uploads/2021/02/google-internetteki-bilgi-kirliliginin-onune-gececek-scaled.jpg)
İnternetteki Bilgi Kirliliği can ve mal kaybı yaratacak kadar ciddi bir boyuta ulaşmış durumda. Bu nedenle Arama motoru Google, internetteki bilgi kirliliğinin önüne geçmeyi hedefliyor.
Dijital çağın hayatımıza adapte olmasıyla birlikte medyayı, iletişimi ve dolayısıyla bilgiye ulaşmayı daha kolay hale getirdi. Ancak bunun olumsuz sonuçlar doğurmasını istemeyiz.
Google yaptığı güncellemeler ile, internet sitelerini işledikleri konulara göre kategorize ediyor. Web sitelerini ilgili konularda otorite sahibi yapıyor. Böylece sağlık ve haber gibi uzmanlık gerektiren, doğru olması gereken konularda her önüne gelen kişinin yayın yapmasını engelliyor.
Örnek vermek gerekirse son zamanlarda haber siteleri ve hastanelere ait internet siteleri, arama motoru sıralamalarında genel anlamda ciddi bir güç kazandı.
Bunun sebebi ise az evvel değindiğimiz gibi… Google bilgi kirliliğinin önüne geçmek için haber sitelerinin yayınlarına öncelik veriyor. Sağlık konusunda herkesin yayın yapmasını istemediği için hastanelere ait web sitelerindeki sağlık içeriklerini öne çıkartıyor.
Haber siteleri Google üzerindeki bu güçlerini zaman zaman kötüye kullansalar da, belli bir zaman dilimi içerisinde bu konuda da kapsamlı bir güncelleme yapılacağını tahmin ediyorum.
Sonuç olarak ülke çapında bir medya kuruluşuna ait bir haber sitesinin ‘Film İzle’ kelimesinden hit çekmek adına bu yönde spam içerik girişi yapmasının hiçbir manası yok.
Başka bir örnek daha verelim. Marka adına değinmek istemediğim bir bankanın sitesinde olmuştu bu ilginç durum. Bankaya ait web sitesinden ‘Kış Sebzeleri’ başlıklı bir makale paylaşılmıştı. Muhtemelen bu görevlendirilen dijital medya ajansının işiydi. Siteye trafik çekmek istediler. Ancak ne komiktir ki, konuyla ilgili araştırma yapan insanların bankayla doğrudan ilgisi olamaz. Veyahut yazı çok güzelmiş, gideyim de bu bankanın müşterisi olayım demez. Manav değil malum, banka…
İnternetteki bilgi kirliliği ve toplum sağlığına etkileri
İnternette Bilgi Kirliliği başta bilinçsiz kullanıcılar için olmak üzere, toplum sağlığı adına tehlike yaratıyor. Günümüzde kullanımı yaygınlaşan internet ve buna bağlı olan sosyal ağlar tehlikeleri de yanında getiriyor. Dijital çağın bilgiye ulaşma hızını artırması kontrol edilmesi gereken bir faktör.
Sosyal medyadaki bilgi kirliliği de hızla artmakta. Bu platformların yetkilileri de aynı Google gibi çeşitli önlemler getirmeye başladı.
İnternetteki Bilgi Kirliliğinin Sonuçları
İnternetteki Bilgi Kirliliği için verilebilecek birçok örnek mevcut. Bu örnekler arasında en tehlikeli olanlar şunlardır;
- İnternetten hastalık araştırmak
İnternetten hastalık araştırma gibi durumlarda verilen yanlış öneriler hayat karartabiliyor. Önermelere uyulmasa dahi kişi psikolojik olarak olumsuz yönde etkileniyor. Kişi kaygı ve panik içerisinde oluyor.
- Pandemi ve benzeri durumlar için halkı paniğe sürükleyecek yayınlar
İçinde bulunduğumuz pandemi ve zaman zaman meydana gelen doğal afetler adına yalan yanlış yayınlar ile insanların korkuya kapılması gözleniyor.
- Ülke İçi Karışıklığa sebep olabilecek provokasyonlar
Bu tür yayınlar çoğunlukla sosyal medya platformları üzerinde olmakla birlikte, son zamanlarda eskiye nazaran daha hızlı bir şekilde engelleniyorlar. Bilinen son örneği ise eski ABD Başkanı Donald Trump’ın twitlerinin, daha sonra ise twitter hesabının engellenmesidir.
- Yanıltıcı Ürün Tanıtımları
Reklam için genel olarak ünlüler tarafından yapılan ürün tanıtımları tehlike saçıyor. Özellikle sağlık kategorisinde ne olduğu belirsiz ‘Zayıflama hapı’, ‘kilo alma çayı’ ve benzeri doktor kontrolünde bilinçli bir şekilde kullanılması gereken ürünlerin ünlüler tarafından tanıtılması yanılgıya neden olabiliyor.
İnternetteki Bilgi Kirliliği ve Kimlik Hırsızlığı İlişkisi
Dijital dünyadaki Bilgi kirliliği kötü niyetli kişiler tarafından organize bir şekilde kullanılıyor. Yanlış bilginin yayılması ile kayda değer mal kayıpları yaşanabiliyor.
Sosyal Mühendislik denilen karşıdaki kişiyi aldatarak bilgilerini ele geçirme yöntemi en kolay bu şekilde sağlanıyor.
Kimlik Avı
Kimlik Avı kavramı uzun yıllardır hayatımızda. İnternetin icat edildiği ilk günlerden beri kötü niyetli kişiler varlık gösteriyor. Bunlara genelde türkçesiyle bilgisayar korsanı diyoruz. Uluslarası alanda ‘hacker’ olarak tanımlıyorlar. Bu kişiler, üçüncü şahısların bilgilerini çalmayı hedefliyor.
Sıkça Karşılaşılan Kimlik Avı Yöntemleri
- Kimlik kartı, kredi kartı veyahut banka kartı bilgilerini ele geçirmek/çalmak.
- Mobil cihazlardan veya bilgisayarlardan dosya kopyalamak
- Bilgi işlem sistemlerinin kontrolünü ele geçirmek
- Kötü amaçlı yazılım (Virüs) bulaştırmak
- Güvenilir kurum ve kuruluşlara ait web sitelerinin sahtelerini dizayn etmek. Kurbanın bilgilerini bu yol ile vermesini sağlamak.