Google Hızlı İndex Alma
İnternet sitesi sahibi olan bireyler için en kritik konulardan biri, Google hızlı index alma yöntemleridir. Yeni oluşturulan içeriklerin Google’da hızlı index alması, siteye erişen ziyaretçi sayısına doğrudan etki etmektedir. Bazı web siteleri Google arama motorunda 1 saat içerisinde listelenir, ancak bazılarının girişini gerçekleştirdiği içeriğin Google arama sonuçlarında görünmesi günler, haftalar sürebilmektedir.
Web siteleri Google botları tarafından belli zaman dilimlerinde taranır ve keşfedilen sayfalar arama motoru sonuçlarına eklenir, bu işleme indeks alma denir.
Peki Google Hızlı İndexlenme Neden Önemlidir?
Google web sitenizi dizine eklemezse, hemen hemen görünmez olursunuz. Herhangi bir arama sorgusu için görünmeyeceksiniz ve herhangi bir organik trafik almayacaksınız.
Bu makale size bu üç sorundan herhangi birini nasıl çözeceğinizi öğretir:
- Web sitenizin tamamı dizine eklenmedi.
- Sayfalarınızdan bazıları dizine eklenmiş, ancak diğerleri değil.
- Yeni yayınlanan web sayfalarınız yeterince hızlı dizine eklenmiyor.
Ama önce, aynı sayfada olduğumuzdan emin olalım ve bu indeksleme malarkeyini tam olarak anlayalım.
İndex Almak Nedir?
İndex, bir web sitesinin arama motorları tarafından taranması (crawling) faaliyetine verilen addır. Bot & Örümcek vb. şekillerde tanımlanan bu öğeler internet sitelerini ziyaret eder, sayfaları okur ve kriterlere uygun olan sayfaları dizine eklerler. Googlebotların sitede ziyaret ettiği ilk yer robots (robots.txt) dosyasıdır. Bu dosya üzerinde bulunan allow (dizine ekle) ve disallow (dizine ekleme) gibi önemli komutları algılar. Gene robots dosyası üzerinde bulunan sitemap (site haritası) şeklindeki komut satırı üzerinden ise site haritasına ulaşımı kolaylaşır. Bilhassa dijital çağdaki treni kaçırmak istemeyenler için index nasıl yapılır sorusunun cevabı epey değerlidir.
Google indexleme nasıl yapılır sorusunun birçok farklı cevabı bulunmaktadır. Bunlardan ilki site içerisinde yapılması gerekenler, SEO hata düzeltmeleri vb. ikincisi ise siteyi dışarıdan desteklemektir. Yani backlink almak veya sosyal imleme yapmak gibi…
Google Hızlı İndex Alma Yöntemleri Nelerdir?
Google’da Hızlı İndex Alma Teknikleri arayışınız için birçok seçenek bulunmaktadır.
Web sitenizin veya ona ait bir sayfanın Google’da dizine eklenmediğini mi buldunuz? Manuel indexleme yöntemini deneyin:
- Google Arama Konsolu’na (Search Console) giriş yapın
- URL inceleme aracına ulaşın
- Google’ın dizine eklemesini istediğiniz URL’yi arama çubuğuna yazın
- Google’ın URL’yi kontrol etmesini için biraz bekleyin
- “Dizine Eklenmesini İste” butonuna tıklayın
Bu süreç, yeni bir gönderi veya sayfa yayınladığınızda iyi bir uygulamadır. Google’a sitenize yeni bir şey eklediğinizi ve sitenize bir göz atmaları gerektiğini etkili bir şekilde söylüyorsunuz.
Ancak, dizine ekleme isteğinin Google’ın eski sayfaları dizine eklemesini engelleyen temel sorunları çözmesi pek olası değildir. Bu durumda, sorunu teşhis etmek ve düzeltmek için aşağıdaki kontrol listesini izleyin.
Daha önce denediyseniz, her taktiğe yönelik bazı hızlı bağlantılar aşağıda verilmiştir:
1) Robots.txt Dosyanızdaki Tarama Engellerini Kaldırın
Google web sitenizin tamamını indekslemiyor mu? Bunun nedeni robots.txt dosyası adı verilen bir şeydeki tarama bloğu olabilir. Google hızlı index almanızı önleyen yollardan biri de yanlış yapılandırılan robots dosyasıdır.
Bu sorunu kontrol etmek için ‘domainadresiniz.com/robots.txt’ adresine gidin.
Bu iki kod parçacığından birini arayın:
1 2 | User-agent: Googlebot Disallow: / |
1 2 | User-agent: * Disallow: / |
Bunların ikisi de Googlebot’a sitenizdeki hiçbir sayfayı taramalarına izin verilmediğini söyler. Sorunu çözmek için bunları kaldırın. Bu kadar basit.
Google tek bir web sayfasını dizine eklemiyorsa, robots.txt dosyasındaki bir komut satırı da suçlu olabilir. Durumun böyle olup olmadığını kontrol etmek için URL’yi Google Arama Konsolundaki URL inceleme aracına yapıştırın. Daha fazla ayrıntı görmek için Kapsama bloğuna tıklayın, ardından “Taramaya izin veriliyor mu? Hayır: robots.txt tarafından engellendi” hatası.
İşte bu hata, sayfanın robots.txt dosyasında engellendiğini gösterir.
Bu durumda, sayfa veya ilgili alt bölümle ilgili “izin verilmeyen” kurallar için robots.txt dosyanızı yeniden kontrol edin. Ve gerektiğinde çıkarın.
2) Hileli Noindex Etiketlerini Kaldırın
<head> bölümlerinde bu meta etiketlerden herhangi birine sahip sayfalar Google tarafından dizine eklenmez:
1 | <meta name=“robots” content=“noindex”> |
1 | <meta name=“googlebot” content=“noindex”> |
Bu bir meta robot etiketidir ve arama motorlarına sayfayı dizine ekleyip dizine ekleyemeyeceklerini söyler.
Kenar notu. Anahtar kısım “noindex” değeridir. Bunu görürseniz, sayfa noindex olarak ayarlanmıştır.
3)“Güçlü” dahili bağlantılar ekleyin
Google, web sitenizi tarayarak yeni içerik keşfeder. Söz konusu sayfaya dahili olarak bağlantı vermeyi ihmal ederseniz, sayfa bulamayabilir.
Bu soruna kolay bir çözüm, sayfaya bazı dahili bağlantılar eklemektir. Bunu, Google’ın tarayıp dizine ekleyebileceği diğer herhangi bir web sayfasından yapabilirsiniz. Ancak, Google’ın sayfayı olabildiğince hızlı dizine eklemesini istiyorsanız, bunu daha “güçlü” sayfalarınızdan birinden yapmak mantıklıdır. Eğer sayfa sizin için çok önemliyse, ana sayfadan iç linkleme de yapabilirsiniz.
Niye? Derseniz; çünkü Google’ın bu tür sayfaları daha az önemli sayfalardan daha hızlı yeniden tarama olasılığı yüksektir.
4) Sayfanın değerli ve benzersiz olduğundan emin olun
Google, kullanıcıları için hiçbir değeri olmadığı için düşük kaliteli sayfaları dizine eklemez. Google’dan John Mueller 2018’de indeksleme hakkında şunları söyledi:
Google’ın web sitenizi veya web sayfanızı dizine eklemesini istiyorsanız, bunun “harika ve ilham verici” olması gerektiğini ima ediyor.
Google İndexlenme Sorunları için teknik problemleri göz ardı ettiyseniz, bunun suçlusu değer eksikliği olabilir. Bu nedenle, sayfayı yeni bir gözle incelemeye ve kendinize şu soruyu sormaya değer: Bu sayfa gerçekten değerli mi? Bir kullanıcı, arama sonuçlarından tıklasa bu sayfada değer bulur mu?
Bu sorulardan herhangi birine cevabınız hayır ise, içeriğinizi geliştirmeniz gerekir.
5) Yüksek kaliteli geri bağlantılar (backlink) oluşturun
Geri bağlantılar Google’a bir web sayfasının önemli olduğunu söyler. Sonuçta, birisi ona bağlantı veriyorsa, o zaman bir değeri olmalıdır. Bunlar, Google’ın dizine eklemek istediği sayfalardır.
Tam şeffaflık için Google, yalnızca geri bağlantıları olan web sayfalarını dizine eklemez. Geri bağlantısı olmayan çok sayıda (milyarlarca) dizine eklenmiş sayfa var. Bununla birlikte, Google, yüksek kaliteli bağlantılara sahip sayfaları daha önemli gördüğünden, bu tür sayfaları, olmayanlardan daha hızlı tarama ve yeniden tarama olasılığı yüksektir. Bu, daha hızlı indekslemeye yol açar. Dolayısıyla Google Hızlı İndex alma ihtiyaçları karşılanmış olur.